Hvad er sociale søgemaskiner og hvordan bruger du det til din fordel?

Ingen kommentarer8. oktober 2012 under Facebook, Google+, Klout, LinkedIn, SEO, Sociale medier, Twitter

Hvad er sociale søgemaskiner og hvordan bruger du det til din fordel?

5(100%) 6 votes


Det kan være, du i løbet af året har hørt et par fugle synge om “social search” – søgemaskiner, der inkorporerer indhold på sociale medier i søgeresultaterne.  Måske har du allerede set søgeresultater fra Twitter, YouTube og Google+, når du søger på et ord, navn eller sætning. I løbet af året er der blevet talt om en endnu mere intensiv integrering. Men hvordan fungerer det, og hvordan skal din forretning forholde sig til det?

Hvordan fungerer sociale søgemaskiner?

Google og Bing er begyndt at integrere en brugers sociale netværk, når vedkommende søger.  Søgemaskiner kæmper for én ting: Nemlig at skabe relevans – og dette giver mening i forhold til at begynde at integrere sociale medier. For hvad er mere relevant end det, venner anbefaler? Google, eksempelvis, indekserer indhold fra sociale medier ved at indtænke relationer: Direkte forbindelser med venner og kontakter, forbindelser til deres sociale netværk, og sekundære forbindelser, som er direkte forbundet med dine venner og venners venner.  Indtil videre er dette langsomt begyndt at blive eksekveret i USA.

Integreringen sker, ved at søgemaskinen genkender, at det er dig (via et login), og at der er en social tilslutning – som du selv vælger – alt efter hvilken søgemaskine, der er tale om. Du vil derfor se resultater af relevans til dit netværk på et eller flere sociale medier. Det kan være en person, du er linket til på Facebook eller Google+. Det kan også være prioriteret indhold fra brugere på sociale medier, der har en særlig indflydelse, men som måske ikke direkte er tilknyttet dig.

Nogle vil allerede nu erfare, at det er forskellige resultater, der kommer op alt efter, om man er logget ind på sin Google+ profil eller ikke er. I starten af året annoncerede Google, at de tager skridtet videre med Google Plus Your World, som kommer til at være en integration af flere sociale netværk og søgeresultater. Her har man mulighed for at slå funktionen til og fra. Når man slår den til, vil ting, som andre brugere i ens netværk har delt og eksempelvis +1’et, få en højere prioritering i søgeresultaterne. Og her er så hele humlen med Google+: Det er klart, at jo mere integreret og aktiv, du er på Google+, jo sjovere og mere nytte gavner Plus Your World. Men det vil tiden vise.

Bing annoncerede i sommer en social søgemaskine, der inkluderer sociale netværk som Facebook, Twitter, Foursquare og Quora.

Derudover har de også annonceret et nyt strategisk partnerskab med det sociale medie Klout. Klout er et medie, der måler den sociale indflydelse på sociale medier indenfor specifikke emner. Den analyserer, hvor meget dit navn bliver nævnt, hvor mange “likes” du har, @mentions og retweets på Twitter osv. Ud fra dette får man et samlet point tal og jo højere score – jo bedre. At indgå et partnerskab med Klout er godt tænkt af Bing, i det jeg tænker, at Klout potentielt set kan gå hen og blive stort, og virksomheder i fremtiden formentlig vil benytte sig af viden om brugeres indflydelse.

Da Microsoft tidligere på året lancerede det sociale medier socl, møntet primært til studerende, tænkte jeg, at indhold herfra ville, ligesom Google+, på længere sigt have indflydelse på søgeresultaterne i Bing. Det har dog vist sig ikke at være tilfældet. I stedet har de lagt Bing ind på selve mediet.

Facebook har også meldt på banen, at der er interesse for en social søgemaskine på selve Facebook platformen, baseret på brugernes aktiviteter. Faktisk har de gået så vidt at ansætte Google-folk til dette projekt. Hver dag er der 1 mia søgninger på individuelle brugere og Facebook sider, men her er der altså tale om en udvidelse til anbefalinger mm.

Twitter har allerede en ganske fortrinlig søgemaskine, som rekvierer over 1,6 mia søgninger om dagen.

Typer af indhold du vil se i den sociale søgemaskine

Her er nogle af de typer indhold, du vil kunne se, når du vælger at integrere sociale medier i dine søgeresultater på Google:

 • Websites, blogs og andet indhold, som deles af eller er oprettet af dine venner
 • Billeder som deles af dine sociale forbindelser
 • Relevante artikler fra dine abonnementer i Google Reader
 • Profiler fra personer, du kender, under resultater fra sociale medier såsom Facebook og Twitter
 • Indhold fra websites der er blevet anbefalet eller delt af andre brugere ved hjælp af +1 knappen.

Hvad kan du bruge social search til i din forretning?

Når det kommer til SEO, er der flere måder, hvorpå du kan opnå høje søgeresultater i søgemaskinerne, der peger hen mod dit website. Et eksempel er at skabe nyt frisk indhold på dit website, som fx en virksomhedsblog. Men vi ved også, at en høj ranking er udtryk for relevans og autoritet. Det kan være inbound links fra et website med høj autoritet. Hvis et website, som er populært og meget besøgt, som Politiken, linker til dit website, vil det altså også have indflydelse i søgeresultaterne.

Men hvad med sociale medier? Hvad kan du bruge informationen om social search til i din forretning?

92% stoler på anbefalinger fra venner og familie snarere end reklamer. Med sociale medier er dette blevet endnu mere tilgængeligt – ikke kun “brede” sociale medier som Facebook, men også mere niche-prægede som eksempelvis Yelp. Derfor er det en god ide at blive ved med at lægge indhold ud, som brugere kan interagere med, og overveje at investere i en tilstedeværelse på “nicherne”.

Hold også øje med Klout. Med Klout har du mulighed for at lære din målgruppe endnu bedre at kende. Og du kan lige så godt starte nu, inden det for alvor ruller ud i søgemaskinerne. Opret en profil på Klout og find ud af, hvem der har indflydelse på hvem, hvor meget og hvor de er aktive henne. Prøv desuden at afklare hvem der er gode til at dele dit indhold på sociale medier. Hvem “liker” (både på Facebook og LinkedIn), retweeter og nævner dig? Og hvor mange når de ud til? Når du har afkodet, hvem de er, kan du begynde at tænke på måder at opmuntre dem. Send en tak når de deler og start en dialog og giv dem perks såsom invitationer.

Tænk social search ind i din strategi

 • Sørg for at være tilstede på sociale medier og engageret med dine brugere.
 • Lad være med at negligere virksomhedsbloggen. Mange virksomheder glemmer desværre bloggen, når de er aktive på sociale medier. Men virksomhedsbloggen har en stor effekt på SEO, og det gælder om at få brugere til at interagere med dit indhold – på dit website og sprede indholdet derfra.
 • Sørg for at have en virksomhedsblog med sociale deleknapper, så folk kan linke til dit indhold på sociale medier.
 • Koncentrer dig om at blive ved med at skabe godt indhold af kvalitet, der bringer værdi til dine brugere. Del indholdet på sociale medier.
 • Sørg for at integrere din sociale strategi med din SEO strategi.
 • Sørg for at opdatere dine søgeord på dit website, således at de rigtige søgeord peger hen til din forretning. Hvis der er bestemte ord, der betegner din virksomhed skal du sørge for, at de bliver brugt således, at søgemaskinerne både bruger ordene fra den traditionelle SEO, viser hvilke venner der bruger ordet, og viser hvilke, med indflydelse, der bruger ordet.
 • Sørg for at inkorporere de nye ord i din søgeordsstrategi på sociale medier. Bliver disse ord dækket ved det indhold, du pusher på sociale medier? Skriv blogindlæg om det, lav godt content og få dine medarbejder til at støtte op om det.

Sådan har du fingeren på pulsen med social search:

Pas på med at negligere Google+. Der er mange, der har hånet denne platform. Men det er tydeligt, at med Googles integrering af en social søgemaskine, bør man være tilstede herpå – du er måske ikke den aktive, men sørg for også at pushe dit indhold på en Google+ side, om ikke andet har du nemlig en SEO basis at gå ud fra.

Vær aktiv på de sociale medier. Med over 1,6 mia søgninger om dagen på Twitter giver det mening at sørge for at skrive tweets, så folk kan finde dig. Brug emnesøgningen hashtag, når du twitter (fx #SEO), så folk nemmere kan finde dig i søgninger. Det samme gælder med Facebook – sørg for at være aktiv, så du har et solidt fundament, til når Facebook ruller ud med deres søgemaskine.

Hvis du vil vide mere om forbindelsen mellem SEO og sociale medier, kan du se en video her, hvor vores SEO director Thomas Rode forklarer, hvordan dig og dine venners sociale aktivitet har indflydelse på søgeresultaterne.

Om forfatteren

Martine Gjede

Social Marketing Manager

Martine er Atcores Social Marketing Manager og blogger om alt indenfor sociale medier, bl.a. nyheder, værktøjer og brugen af sociale medier, og hvordan det kan gavne din forretning.
Se profil ›

Hvad er sociale søgemaskiner og hvordan bruger du det til din fordel?
5(100%) 6 votes

Tags: , , , , , , , ,

Der er lukket for kommentarer.

Følg Atcore


Recommend on Google

Mød Atcore

Atcore er specialiseret i at optimere digitale forretninger. Vi hjælper dig med at få mest muligt trafik til din forretning, sikrer at flere besøgende foretager værdiskabende handlinger, og skaber loyale kunder. Vi er et senior Team med de rette ambitioner og erfaringer, til at skabe en succes sammen med dig!

Mød dit Atcore Team