ACTA, hvad-for-noget?

ACTA?

(2) Kommentarer21. februar 2012 under Aktuelt

ACTA, hvad-for-noget?

5(100%) 12 votes


Du har måske lagt mærke til det i medierne, det seneste stykke tid. Specielt, hvis du arbejder med internettet, og hvis du er aktiv på Twitter, har du slet ikke kunne undgå at høre om det. ACTA. Men hvad er ACTA? Hvad er formålet, og betyder det noget for dig som virksomhed?

Jeg vil prøve at komme ind på det i dette indlæg. Det skal dog nævnes, at der har været rigtig meget omtale, og det er svært at skille sandhed fra oprørthed. Derfor er jeg meget åben for kommentarer og rettelser.

Hvad er ACTA?

ACTA står for “Anti Counterfeiting Trade Agreement”. Formålet var til at starte med, at beskytte indhold fra at blive piratkopieret. En udvidet, international copyright for videnskabsfolk, varemærker, kunstnere osv.

Hvorfor folk er så vrede over det

 • ACTA er formuleret som en handelstraktat, men ændrer straffeloven.
 • Forhandlingerne omkring ACTA er foregået under radaren og af folk, der ikke er folkevalgte.
 • Hvis sådanne omfattende tiltag kan godkendes udenom demokratiet, føler mange at det åbner dørene for at, hvad man ellers kan gennemføre af bagveje og parallelle lovgivningsprocesser.
 • ACTA kommer til at have indflydelse på meget mere end dens noble formål om at beskytte innovative folk med gode og unikke ideer. Den er nemlig så løst formuleret, at det kan påvirke alle former for deling på nettet.
 • ACTA vil gøre det stafbart at medvirke til ophavskrænkelse. Dette er igen så løst formuleret, at det kan betyde at muliggørelse af deling i f.eks. blogkommentarer, kan blive anset som medvirken. Linker dine læsere eksempelvis til en video med ophavsbeskyttet musik, kan du blive holdt ansvarlig. Endnu værre er det, hvis videoen automatisk bliver indlejret, og dermed kan afspilles direkte på dit site.
 • I forlængelse af ovenstående, mener flere, at det truer ytringsfriheden, da internettjenester (så som danske aviser) kan blive stillet til ansvar udenom domstolene.
 • ACTA vil betyde øget overvågning af vores færden på internettet.

Se desuden denne forklarende video, der opridser nogle af kritikpunkterne lidt mere grafisk:

Hvad kunne ACTA betyde for dig som virksomhed?

Du har muligvis hørt om PIPA (Protect IP Act) og SOPA (Stop Online Piracy Act). Hvis ikke forklarer Clay Shirky meget fint begreberne og deres konsekvenser i denne TEDtalk:

Hvorfor er det vigtigt at forstå disse termer? Fordi de er, hvad der er gået forud for ACTA. Som virksomhed vil ACTA muligvis betyde, at du skal træde langt mere varsomt end hidtil. Du vil nemlig kunne blive holdt ansvarlig for det, der bliver delt på dit site, på trods af at det ikke er dig, der deler det.

Hvem det har størst indflydelse på

Det vil ramme de virksomheder, som muliggør deling af billeder, videoer, lyd osv. hårdest. Det betyder basalt set alle sociale medier. Det vil blive alt for omfattende at monitorere alt, der bliver delt, og hvor ophavsretten ligger. Værst bliver det for services som YouTube, som skal monitorere alt, der bliver uploaded til deres servere. Du har måske allerede lagt mærke til, at der er nogle videoer du ikke kan se fra Danmark?

YouTube - ingen adgang i Danmark

Viralt

Det vil også have indflydelse på dig, der ønsker at sprede noget organisk. For med de nye regler vil du hele tiden skulle tydeliggøre at det er dig, der står bag en given kampagne, og at brugerne har lov til at sprede den, og ikke skal være bange for at modtage en stor bøde for at lægge den på deres Facebook væg, på trods af at der f.eks. indgår product placement (hvis blondinen i en sjov video f.eks. forsøger at oddse via Danske Spil), eller rettighederne til sangen der bliver spillet i baggrunden tilhører DR.

Et andet eksempel kunne være os selv. Når vi laver videoindhold eller tutorials, ser vi helst at det bliver brugt – det er formålet. Af samme årsag har vi ikke lyst til at folk skal være bekymret for at dele det, når nu det indeholder Atcores logo og kendingsmelodi, tværtimod. Der ville heller ikke ske noget ved at folk delte det, men hvis de bliver vant til at det kan få konsekvenser for f.eks. deres netforbindelse, kan jeg godt forstå hvis de tøver.

Hvordan skulle “de” finde ud af det?

Internetudbydere bliver tvunget til at monitorere din online adfærd. Det vil sige, at hver gang du sender noget ud via e-mail, kommentarer, chat osv., bliver disse oplysninger gennemgået og gemt. Hvis du sender noget, der indeholder copyrightet materiale, kan du i første omgang risikere at miste din internetforbindelse.

Hvorfor bl.a. Dansk Journalistforbund lagde ud med at støtte forslaget

Ifølge Dansk Journalistforbund (DJ) har ACTA ingen indflydelse på danske virksomheder, da den ikke regulerer ud over det, den danske lovgivning allerede dækker.
Alligevel trak DJ, deres første udtalelser om at støtte ACTA tilbage, ovenpå hed debat på deres website og på sociale medier såsom Twitter. Ovenpå tilbagetrækkelsen i første artikel er de nu afventende. Grunden til, at DJs næstformand Lars Werge lagde ud med at udtale, at de støttede ACTA, er på baggrund af forbundets mærkesag om ophavsret. Til gengæld mener mange medlemmer, at ytringsfriheden vægter højere, forstået på den måde at man bl.a. vil have ret til at forholde sig kritisk overfor f.eks. citater, varemærker osv.

Er det virkelig så slemt?

Ifølge den Europæiske Handelskommission, er hele ACTA debatten ude af proportioner og fyld af myter. Hvorvidt det er sandt, formoder jeg er et tolkningsspørgsmål, og her er jeg overbevist om at der er andres tolkning, der er bedre end min. Jeg vil dog liste myterne:

 • ACTA sikrer at folk fra hele verden fortsat kan dele indhold og information der ikke indeholder piratkopieret materiale på internettet.
 • ACTA lægger ikke restriktioner på internettets frihed. ACTA vil hverken censorere eller lukke websites ned.
 • ACTA sikrer organiseret kriminalitet kan blive forfulgt når intellektuelt ejendom bliver stjålet – når innovation og retfærdig konkurrence bliver skadet og ødelægger vores jobs.
 • ACTA handler ikke om, hvordan vi bruger internettet i vores dagligdag.”
 • ACTA tillader at folk fortsætter med at benytte deres sociale netværk, så som Twitter og Facebook, præcis som før i tiden – uden ændringer.
 • Computere, iPads eller iPhones bliver ikke tjekket eller monitoreret – ACTA er ikke Big Brother.

Hvad er status så nu?

D. 26. januar underskrev Danmark ACTA. Det betyder dog ikke at ACTA er indført endnu. Den skal først ratificeres af EU parlamentet. Op til er der arrangeret flere protester rundt om i landet (og verden) mod ACTA på lørdag (d.25. februar), og på mandag afholder information og DR P1 / Harddisken åben høring om ACTA.

Min personlige holdning

Jeg kan godt forholde mig til retfærdighedsfølelsen af, at ens indhold og idéer ikke bliver brugt og kopieret, uden man får noget igen. Med fotografi som sidebeskæftigelse, udgiver jeg de fleste af mine billeder under et creative commons licens, men bliver også irriteret, hvis mine billeder bliver brugt kommercielt, og jeg enten ikke bliver spurgt først, eller bliver krediteret for mine værker.

På den anden side er jeg også storforbruger af Googles billedsøgningsfunktion, når jeg skal finde inspiration til photoshop projekter. Her er det yderst sjældent, at jeg bemærker, hvem fotografen er, inden billedet er klippet i stykker og sat sammen igen på en ny måde.

Derfor er ACTA også paradoksalt for mig personligt. Alligevel foretrækker jeg et internet uden ACTA. De gange jeg har bemærket, at f.eks. mine billeder bliver brugt, har det været meget lettere at skrive en e-mail til den ansvarsfulde, som ofte er pinlig over fejlen, og bede dem rette det. Det har jeg endnu ikke haft problemer med, og når eventuel irritation har lagt sig, bliver jeg også en smule beæret over at andre kan bygge ovenpå mine idéer.

På Atcore håber vi netop også, at vores indhold og idéer her på bloggen kan inspirere andre til at komme i gang med deres online strategier, og kan bygge videre på det vi foreslår.
Som vores CEO Sebastian Gullak siger: “Hellere bruge ressourcerne på at opfinde noget nyt og bedre, end kæmpe for at beskytte det vi har i forvejen.

Kirby Ferguson har lavet en fantastisk beskrivende video mini serie (Everything is a remix), der forklarer, hvordan alting er en kopi af noget andet, og problematikkerne i lovgivning mod et frit internet her i sidste afsnit:

Hvis du vil vide mere er her en række links (udover dem i indlægget):
Information om emnet – debat og fokus.
Stop ACTA Facebookgruppe.
Bitbureauet for det frie internet.
Facebook-event i København.

Om forfatteren

Denice Brun

Head of Marketing

Denice er Atcores Inbound Marketing Manager og blogger om nyheder indenfor online marketing, brugen af sociale medier, discipliner indenfor konverteringsoptimering og retention.
Se profil ›

ACTA, hvad-for-noget?
5(100%) 12 votes

Kommentarer

 1. www.anyhed.dk siger: 21. februar 2012

  Bliv klogere på ACTA og hvad den kan betyde for dig…

  Du har måske lagt mærke til det i medierne, det seneste stykke tid. Specielt, hvis du arbejder med Internettet, og hvis du er aktiv på Twitter, har du slet ikke kunne undgå at høre om det: ACTA. Men hvad er ACTA? Hvad er formålet, og betyder det noget …

 2. […] har tidligere skrevet om ACTA, men grunden til at ACTA kunne gøre en forskel, er at denne traktat vil gøre det mere […]

Følg Atcore


Recommend on Google

Mød Atcore

Atcore er specialiseret i at optimere digitale forretninger. Vi hjælper dig med at få mest muligt trafik til din forretning, sikrer at flere besøgende foretager værdiskabende handlinger, og skaber loyale kunder. Vi er et senior Team med de rette ambitioner og erfaringer, til at skabe en succes sammen med dig!

Mød dit Atcore Team